SCHOORL – Ook dit jaar is Staatsbosbeheer Schoorlse duinen op zoek naar de leukste hond van Schoorl. Doel is om hondenbaasjes eraan te herinneren dat hun honden vanaf 1 maart aan de lijn moeten in het duingebied. Dit omdat het broedseizoen dan begint. De winnende hond wordt het boegbeeld voor de campagne.

Staatsbosbeheer wil niet dat honden de vogels storen. In de duinen broeden vogels als de houtsnip en nachtzwaluw op de grond. Honden die dicht langs hun broedplek lopen kunnen de aanstaande ouders verjagen. Alleen de geur die de honden achterlaten kan al genoeg zijn. Ook voor vossen, marters en konijnen is de rust in deze periode extra belangrijk.

Boswachter Samuelle van Deutekom zegt dat alle eigenaren van honden die wel eens in Schoorl komen zich mogen aanmelden. Eén van hen wordt de leukste, schattigste of mooiste hond van Schoorl. Honden die de afgelopen jaren de felbegeerde titel ‘leukste hond’ in de wacht sleepten, zijn Soof en Lieve.

Waarop letten?

Sinds gisteren, woensdag 25  januari, is het mogelijk hondenfoto’s in te sturen. De boswachters letten op uitstraling, locatie (in de natuur) en natuurlijk of de hond aan de lijn zit. Het publiek mag uit de shortlist hun favoriet kiezen. De winnende hond krijgt een professionele fotoshoot en komt op alle banners en borden in het gebied.

Soof was de leukste hond in 2022 (foto: Dennis Gouda).