BERGEN – De Bergense Musical Theaterschool Mille Stelle en zes junior ambassadeurs van Historische Vereniging Bergen (HVB) spelen woensdag 6 april om 15.00 uur aan de Schapenlaan in Bergen een toneelstuk over de Elisabethvloed van zeshonderd jaar geleden en het bijbehorende Mirakel van Bergen. Daarnaast overhandigen Idzard van Maanen en Frans Leijen van SHB hun boek over het Mirakel aan wethouder Arend Jan van den Beld.

Wonder van Bergen in heilig kistje’

De locatie aan de Schapenlaan is een logische keuze omdat hier zeshonderd jaar geleden een heilig kistje aanspoelde tijdens de Elisabethvloed, vertelt Frans Leijen. Deze storm zorgde voor een overstroming van Petten. Het woeste water sleurde alles wat drijven kon met zich mee en een heilig kistje uit die kerk spoelde aan op de Schapenlaan. Na de storm vond de schout van Bergen het kistje met daarin een zilveren kelk met hosties. Hij bracht het naar de pastoor van de Petrus en Pauluskerk, de latere Ruïnekerk. De pastoor opende het kistje en at de nog intact zijnde hosties op. Hij zette het kistje weg en een halfjaar later opende hij het voorwerp opnieuw. Het zeewater was verdwenen en op de bodem lag stof dat leek op geronnen bloed. Het wonder van Bergen was geboren, waarna Bergen een bedevaartplaats werd. Deze gebeurtenis heet het Mirakel van Bergen.

‘Stormachtig theater’

De voorstelling begint woensdag 6 april om 15.00 uur bij het haventje op de Schapenlaan, tegenover huisnummer 7. Met ‘stormachtig’ theater en zang nemen de jeugdige spelers het publiek mee naar de tijd rond 1421 en de daarbij geldende gevaren van onder andere de natuur: een storm, de zee, de duinen of het ontbreken ervan.

Boek met historische wandelroutes

Het boekje van HVB, geschreven door Frans Leijen en Idzard van Maanen, heet ‘Stilstaan bij het Bergens Erfgoed’. Dit boek bevat het verhaal van het Mirikal van Bergen en beschrijvingen van drie historische wandelroutes. Eén daarvan gaat over deze Elisabethvloed van zeshonderd jaar geleden. Het eerste exemplaar van dit wandelboekje krijgt wethouder Tromp cadeau op deze historische plek.

Te koop

Het wandelboekje is vanaf 8 april voor 6,95 euro te koop in de boekhandels en via de webshop van de Historische Vereniging Bergen. Daarnaast krijgen leden van de HVB het wandelboekje gratis, evenals geïnteresseerden die voor 1 juni 2022 lid worden.

 Fresco in de Petrus en Pauluskerk, gemaakt door Jaap Min (ca. 1955).