KOEDIJK – De Gondelvaart Koedijk viert zaterdag haar zestigjarig bestaan. De verlichte gondels die voor het oog van duizenden toeschouwers over het Noordhollandsch Kanaal varen, is niet meer weg te denken elk derde weekend van augustus.

“We hebben hier geen beperkingen qua grootte van de schuiten, bijna alles kan en past. En het is echt iets van het dorp, door het dorp, en voor iedereen daarbuiten. Vrijwel alle Koedijkers doen mee: is het niet met de gondelvaart zelf, dan versieren ze wel hun tuinen met lichtjes en vlaggen om het hele dorp een feeërieke uitstraling te geven”, aldus Koedijker archivaris Jan Bijpost.

Volgens Bijpost ging de Gondelvaart maar één keer, buiten corona om, niet door. “Het valt of staat met de bouwploegen. Zonder hen geen gondelvaart.”

Van noord naar zuid

De Koedijker Gondelvaart is in 2018 beloond met de status ‘immaterieel erfgoed’. De afvaart is zaterdag om 21.00 uur. Een tiental versierde schuiten vaart dan van noord naar zuid langs het vier kilometer lange dorp. Vorig jaar kwamen er zo’n vijftienduizend bezoekers op af.

Een dag na de vaart wordt bekend gemaakt wie de mooiste gondel heeft gebouwd. Het publiek kan zaterdagavond meestemmen. Meer informatie is te vinden op de website van de Gondelvaartvereniging Koedijk. (Foto: website Gondelvaart Koedijk).

Tekst: Flessenpost uit Bergen.