BERGEN – Burgemeester Lars Voskuil feliciteerde vandaag, woensdag 26 april, vijf inwoners van de gemeente Bergen omdat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd hen te benoemen in de Orde van Oranje-Nassau. Vier van hen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Eén persoon is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Will Wokke (75) uit Bergen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Wil Wokke zet zich al ruim vijftig jaar in als vrijwilliger voor handbalvereniging Berdos. Zo is hij al meer dan 52 jaar scheidsrechter en was hij 43 jaar actief als trainer en coach. Ook was hij twee keer lid van de bouwcommissie voor de bouw van het clubhuis, waarbij hij voor de nodige sponsoren zorgde.

Sinds 2006 zorgt de heer Wokke voor het gebouwenbeheer én onderhoud. Hij heeft een beheerplan opgesteld, houdt deze actueel en coördineert en voert alle herstelwerkzaamheden uit.

Wil Wokke, burgemeester Lars Voskuil en kinderburgemeester Sophia Mourão Bakker (Foto: gemeente Bergen).

Cor de Ruiter (76) uit Bergen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Sinds 1996 zit Cor De Ruiter in het bestuur van de Protestantse Kerk Bergen, eerst als voorzitter en later als penningmeester. Hij haalt ouderen thuis op om de kerkdienst te kunnen bijwonen. Daarnaast organiseert hij onder andere kleding- en voedselacties, is hij lid van de werkgroep ZWO (zending, werelddiaconaat en ontwikkelingssamenwerking) en verzorgt hij beamerpresentaties bij afwezigheid van de predikant.

Momenteel doet hij extra vrijwilligerswerk voor de vluchtelingen uit Oekraïne, waarbij hij verblijf, kleding, voedsel maar ook tandartsbezoeken en bankzaken regelt. Ook neemt hij gezinnen mee en leert hij hen meer over de Nederlandse cultuur. De heer Ruiter is ook bestuurslid van Stichting Duursport NHollandN. Dit is een lokale mountainbikestichting waarvoor hij weekendjes weg regelt voor mountainbikers.

Cor de Ruiter. (Foto: gemeente Bergen).

John Grooteman (74) uit Bergen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
John Grooteman is al 25 jaar vrijwilliger bij Museum Het Sterkenhuis in Bergen (onderdeel van Museum Kranenburgh). Hij richt jaarlijks de tentoonstelling in over de Invasie van 1799. John Grooteman zoekt ieder jaar een uniek item voor de tentoonstelling en geeft regelmatig lezingen. Hij schreef diverse artikelen over de invasie en had een grote rol bij educatieprojecten over dit onderwerp.

Daarnaast was hij medeorganisator van de toneelvoorstelling ‘De Ruïnekerk spreekt’in 2005. De heer Grooteman heeft zich meer dan 45 jaar onbezoldigd ingezet om de kennis van de(ze) vergeten geschiedenis van Bergen en omgeving te vergroten en levend te houden.

John Grooteman (Foto: gemeente Bergen)

Allard Willemier Westra (82) uit Bergen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Sinds 2007 is Allard Westra vrijwilliger bij de Historische Vereniging Bergen (HVB), waar hij deel uitmaakt van de fotoherkenningsgroep die de geschiedenis van het oude en nieuwe Bergen kan traceren. Hij bezit ook een uitgebreid archief van oude foto’s, kaarten en artikelen, toegankelijk voor HVB-leden.

De heer Westra stelde een indrukwekkende tijdlijn op van de Bergense geschiedenis en droeg bij aan de viering van Bergen aan Zee. Door zijn werkzaamheden voor de HVB deed hij enorme kennis op voor het schrijven van het boek ‘Uit Zand en Zee geboren’; een grote bijdrage voor de historische kennis van Bergen.

Allard Westra (foto: gemeente Bergen).

Dick Min (63) uit Bergen, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Sinds 1999 is Dick Min bestuurslid van de Stichting SGP Noord-Holland, waar hij momenteel voorzitter is. Hij zette zich in om jongeren te enthousiasmeren om te gaan werken in de bouwsector en om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt de kans te geven om via een erkende opleiding deel te nemen aan het arbeidsproces.

Daarnaast is hij sinds 2014 bestuurslid van de stichting Kunst10daagse Bergen. Dit evenement is inmiddels mede door zijn inzet, uitgegroeid tot een van de grootste kunstevenementen binnen Nederland. Ook zette hij zich in voor kinderkunst en cultuur op de Bergense scholen, om kinderen in contact te brengen met kunst. Hij draagt beeldende kunst uit in het dorp Bergen en heeft cultuur hoog in het vaandel staan.

Daarnaast zette hij zich met veel passie in voor verschillende besturen en vrijwilligersorganisaties in de culturele sector.

Dick Min (Foto: gemeente Bergen).

Lintjesregen ook gisteren
De lintjesregen begon al gisteren, dinsdag 25 april. Toen benoemde burgemeester Lars Voskuil Cor Mooij uit Egmond aan Zee tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Diezelfde avond kreeg Tigo Buis uit Egmond aan Zee een jeugdlintje van kinderburgemeester Sophia Mourão Bakker. Dit was het derde jeugdlintje die de gemeente Bergen tot nu toe uitreikte.

DoorRedactie