BERGEN NH/ CASTRICUM – Burgemeesters Lars Voskuil en kinderburgemeester Sophia Mourão Bakker van de gemeente Bergen bezochten vandaag (19 januari) de Europese school in Bergen. Zij ontvingen daar ruim zevenhonderd boze, lieve, verbijsterende en creatieve brieven met oplossingen voor plastic afval in de zee (‘plastic soep’).

In één van de brieven staat: ‘Lieve burgemeester, ik maak me zorgen over de zeedieren die verstrikt raken in de plastic soep. Vogels die dood gaan! Weet u wel hoeveel plastic er in zee zit? Ik niet maar zo zo heel veel! Een peuk vervuilt al acht liter water! Ik hoop dat u er iets aan kan doen. Hoogachtend en liefs, Veerle’.

Scholen in Bergen en Castricum

Dertig groepen 6 van alle basisscholen uit de gemeenten Bergen en Castricum bezochten het afgelopen najaar ‘Terug naar de Kust’ in Egmond aan Zee. Daar kregen zij les over de plastic soep en verzamelden ze op het strand zwerfafval.

Alle kinderen schreven een brief aan ‘de burgemeester van het strand’ waarin ze met ideeën kwamen om een eind te maken aan de plastic soep. Veel kinderen ontwierpen zelfs machines of tekenden waarschuwingsborden die zo aan het strand geplaatst kunnen worden. Het resultaat: drie grote ordners vol lees- en kijkvoer.

Winnaar Europese School

Uit het gevonden afval maakte elke leerling een eigen werkstuk; een nog niet ontdekt fantasie-zeedier die zij een naam gaven. Van alle werkstukken werden levensgrote foto-mozaïeken gemaakt. Deze zijn te zien van 20 tot en met 23 januari tijdens de wandelmarathon in de sporthal van Egmond aan Zee.

De jury van ‘Terug naar de Kust’ koos het werkstuk en de brieven van de Europese school uit als meest bijzonder en riep de school uit tot winnaar van ‘de Gouden Haaienkaak’. Alle werkstukken en brieven van de scholen zijn deze zomer te bewonderen in ‘Terug naar de Kust’ aan Voorstraat 82 in Egmond aan zee.

Aanmelden

Het project is een samenwerking van atelier ‘Gejut’ en de gemeenten Bergen en Castricum. Komende jaren hoopt het centrum ‘Terug naar de Kust’ haar activiteiten nog verder uit te breiden. Scholen en andere geïnteresseerden binnen Nederland kunnen zich aanmelden voor dit programma.

Meer informatie is te vinden op de website van ‘Terug naar de kust’. E-mailen kan naar info@gejut.nl.

(Bron foto: atelier Gejut, Egmond aan Zee).