
BERGEN – De Ruïnekerk in brand op 22 februari 1574 om vervolgens deels te worden herbouwd. Een beeldbepalende gebeurtenis om bij stil te staan op zondag 18 februari. Dat vinden werkgroepen van de Ruïnekerk en de Petrus en Pauluskerk, de Historische Vereniging Bergen en het Erfgoedplatform Bergen/Egmond/Schoorl. Zij nemen de bezoeker mee naar de tijd van toen.
Waren het de Spaanse troepen die net terug waren van het beleg van Alkmaar? Waren het de Geuzen die wilden voorkomen dat de dorpskerk van Bergen gebruikt zou worden door de vijand? Waren het zwervers die in de barre winterkou in de kerk een vuur stookten? We weten het niet. Wat wél bekend is, is dat 450 jaar geleden de trotse dorpskerk van Bergen in vlammen opging.
Na de herbouw van het koor in 1594 ging de Petrus en Pauluskerk door het leven als de Ruïnekerk van Bergen, en zo wordt zij nog steeds genoemd.
Oecumenische Taizé-dienst
De dag in de Ruïnekerk begint zondag 18 februari om 10.00 uur met een speciale oecumenische Taizé-dienst. ’s Middags gaan de bezoekers terug naar de tijd van toen. Voorzitter van de Stichting Ruïnekerk Jan van den Akker en wethouder Cultuur en Erfgoed van de gemeente Bergen Ernest Briët openen het middagprogramma.
Theo Olthuis
De Bergense dichter Theo Olthuis schreef speciaal voor deze gelegenheid een gedicht over de plaats van de Ruïnekerk in de Bergense gemeenschap.
Ruïne Blond en tinnen penning
Verder gaat Brouwerij Egmond een nieuw blond bier ten doop houden. Deze is speciaal gebrouwen voor de Ruïnekerk. Ruïne Blond, Verwoestend lekker. Een deel van de verkoopprijs komt ten goede aan de kerk.
Te midden van touwslagers, wolspinners en boogschutters gaat een tingieter een exclusieve tinnen penning gieten met een afbeelding van de Ruïnekerk. Kinderburgemeester Tygo Fontijn gaat de eerste penning gieten. Voor de jeugd van Bergen is deze daarna gratis verkrijgbaar.
Soldatensoep en Vive Les Gueux
De Bergense wereldkampioen Snert koken Michel Rekers maakte Soldatensoep die samen met een Ruïnebroodje voor iedereen verkrijgbaar is. Tussendoor worden de buitenactiviteiten aangevuld met koorzang, orgelspel en liederen van het muziekgezelschap Vive Les Gueux, voor velen al bekend van het 8-oktober feest in Alkmaar.
De dank van de werkgroep gaat uit naar de gemeente Bergen, de Stichting Ruïnekerk, de Vrienden van de Ruïnekerk en de Historische Vereniging Bergen voor hun feitelijke en financiële steun.
Programma
10.00-11.30: kerkdienst
Taizé Dienst met Marc van de Giessen (PGB) en Ingrid van der Aart (Petrus en Pauluskerk).
Frank van Wijk speelt orgel en Koor van de Ruïnekerk laat zich zien en horen.
10.00-17.00: in en bij de Ruïnekerk
13.30 uur: opening met orgelspel Frank van Wijk.
Gedicht Theo Olthuis.
Wethouder Briët, Jan van den Akker (voorzitter stichting Ruïnekerk) en kinderburgemeester Tygo Fontijn.
14.00 uur: muziekgroep Vive les Gueux.
Rondleidingen, historische infomarkt, foto expositie.
Voor de kinderen
Poppentheater (4-8 jaar).
Speciale herdenking penning tingieten.
Compagnie van Brederode boogschuttersbaan.
Wol- en viltdemonstraties.
Touwslagersgilde.
15.00: presentatie speciaal bier Ruïne Blond
Uitdelen van Soldatensoep van Michel Rekers (vijf keer wereldkampioen snertkoken).
Uitdelen van Ruïnebrood.
16.45-17.00: muzikale afsluiting met Vive les Gueux.
(Foto Ruïnekerk: RTV80).