EGMOND AAN DEN HOEF – Galerie De Kapberg in Egmond aan den hoef viert haar vijftigjarig bestaan. De galerie viert dit heugelijk feit zondag 26 juni. Burgemeester Lars Voskuil opent opent om 14.30 uur een nieuwe tentoonstelling. Helene Min, de eerste galeriehoudster, en Jan Loogman onthullen dan een plaquette aan de buitenmuur.

Helene Min en drie andere exposanten maakten in 1972 een plan voor de tentoonstelling die nu te zien is in De Kapberg. Ze bedachten toen de werktitel ‘Wel licht’. De vier kunstenaars voelen fasinatie voor natuurelementen als de zee, wolken, stenen en hoe het licht hierop inwerkt. “Door onderzoek hiernaar in al ons werk en door aandachtig te luisteren en observeren zoeken wij een taal om dit te verbeelden”, vertelt penningmeester Cyril Wullems. Het thema past volgens haar bij deze tijd waarin we zoveel vragen hebben over de natuur en de aarde en onze plaats daarin.

Vissenhuid en muurjuwelen

Te zien zijn beelden, installaties, tekeningen en muurjuwelen. Hélène Min maakte een installatie met vissenhuid voor de expositie en laat zien wat in de lucht hangt.  Iris Nieuwenburg toont een recente serie muurjuwelen waarin licht en reflectie het uitgangspunt zijn. De werken vertellen met elkaar een verhaal in de verschillende ruimtes van de galerie. Wullems: “Ze gaan een gesprek met elkaar aan vanuit verschillende invalshoeken en technieken. We hopen de bezoekers een richting te geven voor eigen ervaringen en een eigen verhaal.” De galerie presenteert ook een nieuw stenenboek van Melanie Corre. Valerie van Leersum toont een recent onderzoek naar een beek. Het Adriaan Roland Holstfonds heeft de organisatie met een flink bedrag ondersteund.

In de nabijgelegen Slotkapel klinkt live muziek en worden enkele kunstwerken verloot.

De tentoonstelling is te zien van 24 juni tot en met 14 augustus op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Het adres is Slotweg 17 in Egmond aan den Hoef. Wie meer wil zien van de galerie: www galeriedekapberg.nl.