BERGEN – Het Begeleidingsorkest Noord-Holland geeft een jubileumconcert op vrijdag 31 mei in de Petrus en Pauluskerk in Bergen.

Vijftig jaar geleden werd een klein orkest opgericht om drie grote koren in Noord-Holland te begeleiden bij uitvoeringen. Maar voor deze gelegenheid treedt het orkest niet in de rol van koorgebeleider. De muzikanten spelen grote symfonische werken.

Alle grote koorwerken

Dirigent Pieter-Jan Olthof staat sinds de oprichting op de orkestbok Hij is daarnaast dirigent van de oratoriumverenigingen in Schagen, Bergen en Castricum. Zijn Begeleidingconcert én de koren gaven honderden uitvoeringen, zij speelden en zongen vrijwel alle grote koorwerken uit de klassieke geschiedenis. Het orkest bestaat uit meer dan veertig semi-professionals en goede amateurmusici.

De tekst gaat onder de foto verder.

Positiviteit

Het gezelschap speelt een celloconcert in b-mineur van Antonin Dvořák met de celliste Anastasia Feruleva. Na de pauze speelt het orkest de Tweede Symfonie van Sergei Rachmaninov. Dit stuk straalt positiviteit uit: hiermee wilde Rachmaninov tegenwicht bieden aan de ellende in de wereld. En dat is wat het orkest met dit concert nu ook wil bereiken.

Het concert begint zondag om 20.00 uur. De Petrus en Pauluskerk is te vinden aan Dorpsstraat 20 in Bergen. Voor meer informatie en het bestellen van kaarten, zie de website van het begeleidingsorkest Noord-Holland.

(Bron foto’s: Begeleidingsorkest Noord-Holland).