BERGEN AAN ZEE – Zondag 19 mei gaat IVN weer met liefhebbers korren in Bergen aan Zee. Korren gebeurt met een groot net dat door de IVN gids in zee wordt geplaatst. De deelnemers trekken het net vanaf de vloedlijn enkele honderden meters door de branding. Na het binnenhalen kijken ze met spanning naar de vangst.

In deze tijd van het jaar dragen veel garnalen eitjes. Visjes spartelen, krabbetjes kruipen en garnalen glibberen alle kanten uit. Dat vraagt om nadere bestudering, stelt IVN. De gidsen geven hierbij enthousiast uitleg.

Steeds andere verhalen

Even terug in de tijd. Al snel kijken de deelnemers een platvisje diep in de ogen en kunnen ze garnalen in de hand houden. De deelnemers verwonderen zich over de slimheid van een zeepok die vastzit op een zwaardschede. De pok sluit zich bij eb om uitdroging en predatie te voorkomen. Komt het water op, dan gaat hij open en steekt hij zijn zes paar dunne lange pootjes uit om daarmee plankton te vangen. Elke vangst is weer anders en roept andere verhalen op.

Zeesterren, zee-anemonen, haringen… is dit visje nu een haring of een sprot? Wie weet wat de deelnemers van het korren in Bergen aan Zee zondag gaan vangen. “Er is altijd veel plezier. Een excursie met een grote belevingsfactor”, zeggen de gidsen.

Hoe laat en hoe lang?

De start is om 10.00 uur bij het IVN gebouw Parnassia. De excursie duurt ongeveer anderhalf tot twee uur en kost 3 euro per volwassene. Kinderen mogen gratis korren. Na afloop is er gelegenheid tot limonade, koffie en thee tegen een geringe vergoeding. Ook is het dan mogelijk om de vele andere zaken in Parnassia te bekijken en te onderzoeken.

Parnassia is te bereiken vanaf Bergen. Ga de eerste rotonde in Bergen aan Zee rechtdoor, de eerste weg links en volg dan de bordjes ‘IVN Parnassia’. Kijk ook op de website van IVN.